Niet meer hangen bij de koffiemachine op het werk, maar thuis je eigen bakje maken, en weer terug naar je laptop. Het vertrouwde koffiemomentje is flink veranderd voor velen van ons tijdens de coronacrisis. Echter betekent thuis werken niet dat de koffie ervaring er minder op moet worden. Integendeel. Daar komt wel bij kijken dat je de juiste bonen uitkiest.
Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende kleuren van de koffiebonen: light roast, medium roast en dark roast. Deze kleur onstaat tijdens het brandingsproces. Hoe langer de bonen gebrand worden, hoe donker de kleur zal zijn. Nu zal het niet alleen de kleur betreffen, anders hadden we deze blog niet geschreven. Nee, ook de smaak van de koffie is sterk afhankelijk van de roast die je hebt gekozen. Hieronder leggen wij je graag uit wat het verschil is tussen de drie verschillende roasts.
Light Roast
Light roast koffiebonen zijn maar korte tijd gebrand op een relatief lage temperatuur. De karakteristieken van de bonen blijven goed bewaard, waardoor veel smaken herkend kunnen worden. Deze lichte branding voorkomt ook het olielaagje op de koffiebonen.
Medium Roast
Door de bonen iets langer te branden krijg je de medium roast. Deze bonen zijn iets donkerder van kleur, maar hebben nog geen olielaagje. De karakteristieken van de boon zijn nog goed te proeven, maar worden gecombineerd met een vollere body dankzij de langere branding.
Onze Silverback Original en Silverback Beringei blends hebben een medium roast.
Dark Roast
Als laatste hebben we de dark roast koffiebonen. Deze zeer donkerbruin van kleur, soms zelfs zwart. Dit komt door het langere brandingsproces op relatief hoge temperatuur. Het resultaat is een wat bittere boon. Vaak wordt er voor kwalitatief mindere bonen gekozen voor de dark roast. Reden hiervoor is dat het lange brandingsproces de natuurlijke smaken van de koffie grotendeels verdwijnen (lees: verbrand zijn).
Een bekende misvatting is dat dark roast meer cafeïne bevat. Echter is deze mythe (gelukkig) ontkracht, en is bekend dat het cafeïnegehalte zeer stabiel is tijdens het brandingsproces. Oftewel, je zult niet meer zitten stuiteren van 4 bakjes dark roast dan van 4 bakjes light roast koffie.