Klassieke koffie in een nieuw jasje

De hario V60 is het klassieke voorbeeld van pour over koffie. De koffie die op deze manier gezet wordt onderscheid zich door zijn complexe smaak die minder bitter is dan een traditionele kop koffie. In deze blog lees je alles over hoe je met de V60 een heerlijke kop koffie zet.

Silverback Coffee Hario V60 Flatlay

De juiste voorbereiding

Allereerst is het belangrijk dat het water dat je gebruik de juiste temperatuur heeft. Zorg dat het water tussen de 90 en 95°C is (deze temperatuur wordt bereikt als je het water na het koken ongeveer 1 minuut laat staan). Zorg er daarnaast voor dat je koffie een medium gemalen is.

Volg deze stappen om een perfecte pour over te maken!

Stap 1

Plaats het filter in de V60 en bevochtig deze met het water. Op deze manier voorkom je dat het filter een papiersmaak afgeeft. Hierna kun je de V60 op de karaf plaatsen.

Stap 2

Nu kun je de koffie in het filter doen. Gebruik hiervoor de hario maatschep (dit is ongeveer 12 gr). Voeg 2 scheppen fijn/medium gemalen koffie toe (totaal 20 – 24 gram). Zorg daarbij dat de koffie gelijk over het filter verdeeld is. 

Stap 3

Giet vervolgens ongeveer 60 gram water in cirkelende beweging over de gemalen koffie en zorg hierbij dat alle koffie bevochtigt wordt.

Stap 4

Laat de koffie voor 30 seconden staan zodat alle smaken beter in je kopje koffie naar voren komen. De belletjes die je hierbij naar boven ziet komen zijn een teken dat je koffie vers is. Dit proces wordt ook wel bloemen genoemd.

Stap 5

Start nu met het opgieten van de koffie. Begin hierbij in het midden en werk in een cirkelende beweging van binnen naar buiten en weer terug. Blijf hiermee doorgaan tot ongeveer 270 gram en let er hierbij op dat je een stabiele stroom met water opgiet.  Zo zorg je ervoor dat er een optimale extractie plaatsvindt.

Stap 6

Nu is het afwachten tot alle koffie via de dripper in je kopje terecht is gekomen, en je kunt geniet van een heerlijke huisgemaakte pour over koffie.